Upo tvättmaskin

Sponsrade länkar

Upo är ett ledande namn på den finska marknaden för tvättmaskiner. I resten av världen är märket emellertid okänt – men knappast ökänt.

Sponsrade länkar

Upo är ett marknadsledande varumärke i moderlandet Finland, där märket länge har dominerat marknaden för tvättmaskiner. Maskinutbudet omfattar i första hand frontmatade tvättmaskinsmodeller i den s.k. WF-serien med tvättkapaciteter mellan fem och sex kilo. I modellsortimentet ingick – åtminstone tidigare – även ett par toppmatade modeller. Under senare år har standardkapaciteten i fråga om tvättmängd, generellt sett, ökat avsevärt – det är t.ex. inte ovanligt att en vanlig bruksmaskin för privathushåll sväljer hela tio kilo torr tvätt. På denna front har Upo med andra ord stått stilla. Detsamma gäller tyvärr designen; Upo har behållit sin i det närmaste kvadratiska design ända sedan tidigt 1990-tal. Maskinerna är försedda med manuella tvättvred och saknar i regel kontrolldisplay som visar resttiden. Praktiskt och enkelt, men knappast modernt.

Gott om reservdelar

Upo är knappast någon storsäljare i Sverige. I vårt land klassas varumärket som ett billighetsmärke jämförbart med Ariston, Hoover och Candy. Prislappen på en tvättmaskin från Upo börjar runt 3000 kronor – men till skillnad från konkurrenterna är tvättmaskinerna från Upo lätta att reparera själv. Dels tack vare god tillgång till reservdelar (i grannlandet Finland finns reservdelar till samtliga modeller – dessa är enkla att beställa hem), dels tack vare hög kvalitet – många Upo-maskiner tillverkas fortfarande i Finland. Ur denna synpunkt är det således mer fördelaktigt att köpa en Upo än en annan motsvarande lågprismaskin från utomnordiska tillverkare. Ytterligare ett plus i kanten är att samtliga bruksanvisningar finns skrivna på god svenska.

Bra standardmaskin i övrigt

Upo är sammanfattningsvis ett bra märke ur kvalitets- och reparationssynpunkt. Vad gäller tvättprogram är maskinerna försedda med ett standardiserat programutbud, som bland annat omfattar ylletvätt och extra sköljprogram i händelse av att vattenkvaliteten skulle vara mjuk, som den ofta är i de nordiska länderna.