Minitvättmaskin

Sponsrade länkar

I princip alla tvättmaskiner som är mindre än 60 gånger 60 centimeter – och 85 centimeter höga – klassas som små tvättmaskiner. De riktiga minitvättmaskinerna omfattar emellertid ytterst få modeller.

Minitvättmaskin och smutsig tvätt
Nackdelen med de s.k. minitvättmaskinerna är den nedsatta tvättkapaciteten, som sällan uppgår till mer än tre kilo torr tvätt.

Sponsrade länkar

Tvättmaskiner som avviker från standardmåtten 60 x 60 x 85 centimeter betecknas i vanliga fall som små tvättmaskiner. De riktiga minitvättmaskinerna bildar emellertid en egen kategori; dessa är alltid frontmatade maskiner med ett djup på drygt 30 centimeter – med andra ord hälften så lite som en vanlig standardmaskin. Kenny och Candy är de tillverkare som i första hand riktat in sin produktion mot s.k. minitvättmaskiner, men även Whirlpool erbjuder i skrivande stund en slimmad tvättmaskin – Whirlpool AWG 870 – som har ett djup på enbart 39 centimeter. Minitvättmaskinerna kännetecknas vidare av följande:

  • Tvättkapaciteten är kraftigt reducerad – en frontmatad minimaskin klarar sällan av att tvätta mer än tre kilo torr tvätt.
  • Priset är högt i förhållande till de finesser som tvättmaskinen erbjuder. Räkna med att en motsvarande standardmaskin, med samma programutbud och energiklassning, skulle kosta hälften så lite som minimaskinen.
  • Centrifugeringskapaciteten är sämre – detta beror i första hand på att minimaskinens djup gör den mindre stabil än en standardmaskin. Därmed blir maskinen ostabil och extra känslig för rotationerna från centrifugeringen.

Toppmatad tvättmaskin som alternativ

Den som vill ha en tvättmaskin med ungefär samma tvättkapacitet som en frontmatad standardmodell, kan istället välja att köpa en toppmatad modell. En toppmatad tvättmaskin är smidigare att placera in i hörnutrymmen, men är i gengäld högre än en frontmatad modell och kräver extra utrymme i höjdled för att luckan ska gå att öppna.