Toppmatad tvättmaskin

Sponsrade länkar

Toppmatade tvättmaskinsmodeller var mest populära på 1980-talet, men de toppmatade modellerna lyckades aldrig skapa någon ny standard genom att konkurera ut den frontmatade standardmaskinen.

Liten toppmatad tvättmaskin
Klassisk toppmatad tvättmaskin; ett tag under 1980-talet höll denna maskintyp på att ta över marknaden från de frontmatade modellerna.

Sponsrade länkar

Under hela 1980-talet och tidigt 1990-tal var den toppmatade tvättmaskinen mer populär än någonsin tidigare. Maskinen upplevdes som bekväm och lätthanterlig – den som tvättade slapp böja ryggen mer än absolut nödvändigt. Likaså var den toppmatade modellen särskilt väl lämpad för små badrum och grovkök, då den upptog mindre golvutrymme än en frontmatad maskin. Toppmatade modeller kan emellertid inte monteras under bänkskivan i köket just med anledning av att luckan sitter på ovansidan. I Medelhavsländerna – där tvättmaskinen gärna monteras i köket – är toppmatade modeller följaktligen ovanliga. Ytterligare fördelar med toppmatade modeller:

  • Eftersom luckan öppnas på höjden, kan maskinen placeras i trånga hörnutrymmen – man behöver inte tänka på att lämna ledigt utrymme framför själva maskinen i syfte att stänga och öppna luckan.
  • Toppmatade modeller har i regel samma tvättkapacitet som frontmatade dito.
  • Många toppmatade modeller har en lägre ljudnivå än sina frontmatade motsvarigheter. Detta beror dels på att centrifugkapaciteten är något lägre hos toppmatade maskiner, dels på att trumman omgärdas av ett tjockt metallhölje från alla sidor samt av en isolerad lucka på ovansidan.

Akilleshälar hos toppmatade tvättmaskiner

Toppmatade tvättmaskiner är tyvärr förbundna med vissa nackdelar. Dessa kan sammanfattas i det följande:

  • Toppmatade tvättmaskiner är mindre stabila än frontmatade; detta beror i första hand på att de upptar mindre golvyta och är betydligt högre än frontmatade standardmaskiner.
  • Toppmatade tvättmaskiner har sämre centrifugkapacitet än sina frontmatade släktingar. Detta beror främst på att de är högre och eventuellt skulle svikta av skakningarna ifall centrifugeringen vore alltför våldsam.
  • Prisnivån är högre och modellurvalet sämre – den som har särskilda krav på mått kan tvingas leta med ljus och lykta efter en passande modell.

Ytterligare en nackdel med toppmatade tvättmaskiner är att de är svåra att reparera själv; likaså kan en lucka för smutsvattenfiltret saknas helt.