Industritvättmaskin

Sponsrade länkar

Merparten av de industritvättmaskiner som återfinns på den svenska marknaden är tillverkade av märket Wascator. En industritvättmaskin har en flerdubbelt större tvättkapacitet än en tvättmaskin för privathushåll.

Industritvättmaskiner i tvättstuga
Denna typ av industritvättmaskiner är tillverkade för att användas dagligen i ett tjugotal år.

Sponsrade länkar

Tillverkarna Wascator och Miele är ledande inom industritvättmaskiner för den svenska marknaden. Den mest påtagliga skillnaden mellan en industritvättmaskin och en vanlig tvättmaskin är priset – en industritvättmaskin kan som ny kosta uppemot 50 000 kronor. Skillnaden mellan en industritvättmaskin och en vanlig tvättmaskin kan beskrivas enligt nedan:

  • En industritvättmaskin är tillverkad för att kunna användas dagligen – i flera omgångar – under ett tjugotal år.
  • Industritvättmaskinerna har större trumma än vanliga tvättmaskiner – likaså är tvättkapaciteten väl tilltagen. Räkna med att en genomsnittlig industritvättmaskin sväljer mellan tio och 15 kilo torr tvätt, men det finns även tvättmaskiner som sväljer uppemot 50 kilo tvätt. De senare förekommer dock endast på stora hotell och på fabriker.
  • Industritvättmaskiner kan bl.a. användas för att tvätta mattor och hästtäcken.

Stor marknad för begagnade industritvättmaskiner

Med anledning av att en industritvättmaskin klarar av betydligt fler tvättimmar än en vanlig hushållstvättmaskin, finns en stor marknad för begagnade dito. Andrahandsvärdet på en industritvättmaskin höjs avsevärt om säljaren kan uppvisa serviceintyg och originalkvitton på inköpta reservdelar. I samband med att du köper begagnad industritvättmaskin, bör du försäkra dig om att det fortfarande finns ett servicenät och reservdelar till förekommande modell. En del maskiner är nämligen så pass gamla att reservdelsmarknaden befinner sig i en minst sagt sinande fas.