Svart tvättmaskin

Sponsrade länkar

Tillverkare som Bosch, LG och Asko har gått i bräschen för svarta tvättmaskiner. Den svarta färgen på tvättmaskinen är i första hand en inredningsdetalj – färgen har ytterst marginell betydelse för funktionaliteten.

Svart tvättmaskin och torktumlare
Svarta tvättmaskiner uppfattas idag som trendiga – särskilt i badrum som kaklats i modefärgerna svart och vitt.

Sponsrade länkar

Svarta tvättmaskiner är i skrivande stund en modefluga. I nyrenoverade badrum, med kakel och klinker i de klassiska kontrastfärgerna svart och vitt, är svarta tvättmaskiner ett träffsäkert inredningsval. För att skapa bästa harmoni i dessa badrum bör man eftersträva en jämn fördelning mellan svarta och vita inslag i inredningen. Eftersom handfat, toalettstol och duschutrymme i allmänhet är vita, är en svart tvättmaskin en ypperlig kontrastdetalj som jämnar ut andelen svart i badrummet. För dig som emellertid har tvättmaskinen placerad i tvättstugan, är färgen sällan av avgörande betydelse för köpet.

Svart ersätter rostfritt

Rostfria vitvaror uppfattas inte längre som lika trendiga som i början av 2000-talet. Moderna kök kännetecknas istället av högblanka luckor i vitt och svarta bänkskivor – gärna i exklusiv granitfinish. Vitvaror och inbyggnadshäll brukar vara svarta, varför du som väljer att installera din tvättmaskin i köket bör välja en svart maskin som matchar de övriga vitvarornas färgton. Märken som LG, Asko och Bosch är väl framme i fråga om att tillverka svarta tvättmaskiner. Till nackdelarna med svarta tvättmaskiner – och svarta vitvaror i allmänhet – brukar följande detaljanmärkningar särskilt betonas:

  • Fingeravtryck och fettfläckar – liksom vita kalkavlagringar och tvättmedelsrester – är mer synliga på svarta tvättmaskiner än på motsvarande vita modeller. Svarta tvättmaskiner behöver således torkas av oftare.
  • Även små, finkorniga dammpartiklar är mer synliga på svarta tvättmaskiner.

Hos somliga tillverkare innebär den svarta färgen att kontrasten mellan texten på programvred och display blir svårtydd. I synnerhet om textfärgen är grå istället för vit, vilket ofta är fallet på moderna maskiner. Detta är dock en petitess – dock väl värd att begrunda för perfektionisten som eftersträvar en alltigenom felfri slutprodukt.