Reservdelar tvättmaskin

Sponsrade länkar

Skillnaden mellan reservdelar och tillbehör är att reservdelarna är specifika för olika märken, medan tillbehören är mer eller mindre universella. På nätet finns flera portaler med reservdelar och tillbehör till tvättmaskiner.

Upphängning av trumma
Inte alla reservdelar är märkesspecifika. Kablar och trumupphängningsdetaljer brukar t.ex. vara kompatibla med flera olika märken.

Sponsrade länkar

Skillnaden mellan tillbehör och reservdelar kan ibland vara hårfin, men generellt gäller att tillbehör är universella medan reservdelar är märkesspecifika. Likaså avser ett tillbehör något som en tvättmaskin inte är utrustad med från grunden, medan en reservdel ersätter en trasig komponent som ingick i tvättmaskinens grundutförande. En förlängd avloppslang är således ett tillbehör, medan ett värmeelement snarare bör klassas som en reservdel. På nätet återfinns såväl reservdelar som tillbehör i flera samlingsportaler, däribland vitvaror.se, nettoparts.se och reservex.se. Sidorna tillhandahåller både märkesspecifika reservdelar såsom luddfilter och tvättmedelsfack till universella tillbehör såsom slangar och ventiler.

Filterrengöring och filterbyte

Den reservdel som oftast behöver ses över är luddfiltret. I regel räcker det med att rengöra filtret från ludd och föremål som fastnat i filtret, men i de fall filterbädden är trasig bör hela filtret bytas ut. Även om moderna tvättmaskiner förvisso är försedda med s.k. självrensande filter, samlar filtret upp nålar, knappar och snören från tvätten. Dessa föremål har en tendens att skapa illaluktande bakteriehärdar. Tänk således på att köpa en tvättmaskin med lättillgängligt luddfilter – filtret bör vara placerat längst fram på tvättmaskinen.

Svårt köpa reservdelar till billiga tvättmaskiner

Tänk i sammanhanget på att reservdelar till billiga tvättmaskiner – och alla maskiner från okända tillverkare – är ytterst svåråtkomliga. Märken som Siemens, Bosch, Miele, Husqvarna, Electrolux, Cylinda och AEG brukar förknippas med ett stort utbud av reservdelar. Inte minst i reservdelsbanker på nätet.