Frontmatad tvättmaskin

Sponsrade länkar

De frontmatade tvättmaskinerna utgör en sorts standard på marknaden för tvättmaskiner. Därför är utbudet av denna modelltyp i princip obegränsat.

Modern frontmatad tvättmaskin
Frontmatade tvättmaskiner har ett urval av finesser – t.ex. digital programdisplay.

Sponsrade länkar

På den svenska marknaden är merparten av tvättmaskinerna s.k. frontmatade modeller. Denna modell är stabil tack vare låg tyngdpunkt, effektiv och kännetecknas vidare av sin stora tvättkapacitet. Merparten av industritvättmaskinerna är t.ex. frontmatade, liksom de lyxiga hushållstvättmaskinerna från tillverkare som Miele och Bosch. Bland de riktigt billiga tvättmaskinsmodellerna återfinns just frontmatade modeller. Tillverkare som Matsui, Gorenje och Indesit, som går i bräschen för billiga tvättmaskiner, masstillverkar t.ex. enbart frontmatade modeller i prisklasser mellan 2000 och 3000 kronor. Ytterligare fördelar med frontmatade maskiner:

  • De frontmatade modellerna kan smidigt monteras under bänkskivan i köket eller under tvättbänken i grovköket/tvättstugan.
  • De kan vidare monteras under t.ex. skötselbordet (blöjbordet) i badrummet – på så sätt kan ytan ovanför maskinen utnyttjas praktiskt. Detta gäller inte för toppmatade modeller, vars ovansida utgörs av en lucka.
  • Torktumlare kan med fördel monteras på en frontmatad tvättmaskin och bilda en s.k. tvättpelare. På så sätt kan utrymmet ovanför maskinen utnyttjas effektivt.
  • Frontmatade tvättmaskiner har nästan alltid bättre tvätt- och centrifugkapacitet än toppmatade modeller.

Nackdelar med frontmatade modeller

De nackdelar som brukar påtalas med frontmatade tvättmaskiner kan sammanfattas nedan:

  • Maskinen är inte bekväm att mata – den som tvättar måste böja ryggen varje gång tvätt ska matas ut och in.
  • Luckan öppnas i sidled, vilket innebär att maskinen inte kan installeras i trånga hörnutrymmen. Inmatningsutrymmet framför maskinen måste nämligen alltid vara fritt.

Även s.k. minitvättmaskiner brukar vara frontmatade – i vissa fall är yttermåtten så blygsamma att maskinerna till och med är lämpade för väggmontering.