Cylinda tvättmaskin

Sponsrade länkar

Cylinda är en renommerad tillverkare av tvättmaskiner – åtminstone på den svenska vitvarumarknaden. Märkets tillverkning av tvättmaskiner har hållit i sig i flera årtionden.

Sponsrade länkar

Cylinda såg dagens ljus för första gången på 1950-talet. Varumärket grundades i Vara socken och inledde sin karriär genom att lansera en halvautomatisk tvättmaskin. Därefter kom tillverkningen av andra vitvaror igång. Cylinda är idag ett av de mindre kända varumärkena inom svensk tvättmaskinsindustri – märket är t.ex. ovanligt utanför landets gränser. Däremot har varumärket haft en liten – men trogen – kundkrets sedan tidigt 1980-tal.

Cylinda – specifik märkeskarakteristik

Varumärket Cylinda har fått både ris och ros i konsumenttidningar; det är svårt att i några meningar skapa sig en allmän uppfattning om märket, men i allmänhet har märkets tvättmaskiner tilldelats ganska medelmåttiga resultat. I Sverige har varumärket alltid haft ett utbyggt servicenät och tillgången på reservdelar är god. Ytterligare fördelar, som märket tilldragit sig under åren, är många miljöklassningar – däribland Svanenmärkningar – och fina energiklassifikationer. Tvättmaskinerna från Cylinda kännetecknas även av sin höga centrifughastighet, som uppgick till 1400 varv/minut redan i varumärkets 1990-talsmaskiner.

Frihängande trumma

Cylinda var även tidiga med att bygga tvättmaskiner med en frihängande fjädrad trumma, som reducerar skakningar vid höga centrifugvarv. Dagens tvättmaskiner från Cylinda kännetecknas vidare av en speciell trumma med små tvätthål för skonsam tvättning – parallellt med ett fåtal större hål som används för att leda undan grus och småsten som de mindre hålen inte släpper igenom.