Smal tvättmaskin

Sponsrade länkar

Merparten av de tvättmaskiner som säljs på den svenska vitvarumarknaden mäter 60 gånger 60 centimeter – och 85 till 90 centimeter på höjden. De toppmatade modellerna är smalare – 40 x 55 centimeter i genomsnitt.

Trumma i toppmatad tvättmaskin
Toppmatade tvättmaskiner är generellt sett smala – nackdelen med dessa maskiner är emellertid att trummans kapacitet minskar jämfört med frontmatade modeller.

Sponsrade länkar

Standardmåtten för en tvättmaskin uppgår till 60 x 60 centimeter på bredden respektive djupet, vilket innebär att en tvättmaskin är byggd på en kvadratisk plattform. Frontmatade modeller behöver ytterligare minst en halvmeter fritt utrymme framför luckan – i annat fall försvåras in- och utmatningen av tvätten. Även i de fall en frontmatad tvättmaskin är slimmad på djupet, måste man alltid räkna med ett visst friutrymme framför luckan. Nackdelen med de slimmade frontmatade tvättmaskinerna är dock att de är dyra i inköp – generellt sett får man också jämförelsevis lite prestanda för pengarna.

Smala, toppmatade modeller

Den som har behov av att placera in tvättmaskinen i ett hörn – eller i andra trånga utrymmen – kan köpa en toppmatad tvättmaskin istället för en slimmad frontmatad modell. Standardbredden för en toppmatad modell är 40 centimeter, medan djupet uppgår till mellan 55 och 60 centimeter. Fördelen med toppmatade tvättmaskiner – framför slimmade frontmatade modeller – är att deras tvättkapacitet är nästintill jämförbar med frontmatade modellers dito.

Smal tvättmaskin för väggmontering

Nackdelen med toppmatade tvättmaskiner är dock att de lämpar sig illa för väggmontering – inte minst för att luckan måste öppnas uppåt. För detta ändamål bör man istället inhandla en s.k. minitvättmaskin med reducerat djup – Kenny, Candy och Whirlpool erbjuder i skrivande stund några intressanta modeller i prisklasser runt 5000 kronor.