Billig tvättmaskin

Sponsrade länkar

Den som har budgeterat 3000 kronor för en tvättmaskin kan vanligen få mycket maskin för pengarna. Tänk på att välja ett etablerat varumärke framför en maskin från en udda tillverkare.

Billig vit tvättmaskin
Billig, vit standardtvättmaskin – denna modelltyp brukar sällan kosta mer än 3000 kronor.

Sponsrade länkar

Hos de större elektronikkedjorna börjar reapriserna på tvättmaskiner i många fall på under 2000 kronor. Men i så fall får man räkna med att maskinen härrör från en udda tillverkare – t.ex. Indesit, Ariston, Matsui, Gorenje eller turkiska Beko. I många fall kan dessa tvättmaskiner mycket väl konkurrera med motsvarande modeller från bättre tillverkare. Problemen uppstår först om tvättmaskinen skulle gå sönder – udda tillverkare har sällan något servicenät, vilket innebär att det kan vara omöjligt att få tag på reservdelar. Köp därför en billig tvättmaskin från en känd tillverkare – Siemens, Bosch, Cylinda och Whirlpool brukar t.ex. ha billiga modeller – i så fall är oddsen att få tag i rätt reservdelar något större.

Karakteristik om billiga tvättmaskiner

Förutom brister i servicenätet bör man även ta följande i beaktande innan man köper en riktigt billig tvättmaskin:

  • Udda tillverkare brukar locka till sig nya kunder genom att erbjuda maskiner med fina parametrar. Men för att vara på den säkra sidan – köp hellre en billig maskin med något sämre parametrar från en känd tillverkare än en udda maskin med många finesser.
  • Granska alltid detaljer såsom tätningslister runt tvättlucka och avloppsrör. Kolla även till- och frånvattenanslutningar för att försäkra dig om att dessa är av standardmodell. En extra anslutningsadapter eller kopplingsventil kan kosta flera hundralappar – pengar som istället kunde ha lagts på en bättre tvättmaskin.

Sist men inte minst – en enkel tvättmaskin med manuella programvred brukar vara mer hållbar än en billig motsvarighet med digitala visare. Siemens och Bosch är experter på att tillverka maskiner med enkla och hållbara programvred. En liten nackdel med dessa vred är emellertid att tvättemperaturen inte alltid kan ställas in steglöst, utan måste anpassas efter jämna tiotal. Men detta är en bagatell som i sammanhanget kan passera.