Liten tvättmaskin

Sponsrade länkar

Små tvättmaskiner är särskilt väl lämpade för väggmontering i trånga badrum, sommarstugor och lägenhetstoaletter utan avsatt plats för tvättmaskin.

Tvättmaskin med litet djup
Små tvättmaskiner har ett mindre djup än tvättmaskiner med standardmått, som istället har en kvadratisk botten.

Sponsrade länkar

En liten tvättmaskin är perfekt för små hushåll med få personer och trånga utrymmen. Den som sovrar bland standardutbudet på marknaden kan i sällsynta fall hitta billiga toppmatade maskinmodeller som tar ytterst lite golvyta i anspråk. Som köpare bör man dock alltid tänka på att dessa istället behöver mer utrymme i höjdled.

Nackdelar med små tvättmaskiner

Små kompaktmaskiner har i regel mindre tvättkapacitet än tvättmaskiner tillverkade för normalhushåll. Frontmatade minitvättmaskiner är i sällsynta fall bara 30 centimeter djupa; ett faktum som naturligtvis påverkar trummans storlek. Tvättkapaciteten påverkas av trummans storlek, som i s.k. minimaskiner sällan är större än 30 liter. Vad gäller frontmatade minitvättmaskiner bör märkena Kenny och Candy särskilt lyftas fram. Tänk dock på att dessa minimaskiner har en maximal tvättkapacitet på 3,5 kilo.

Högre pris på kompakttvättmaskiner

Den som av utrymmesskäl måste satsa på en s.k. kompakttvättmaskin bör vara medveten om följande:

  • Inköpspriset på små tvättmaskiner är betydligt högre än på motsvarande normalstora modeller med samma parametrar.
  • Vare sig tvättkapacitet, centrifugering eller energimärkning brukar vara på toppnivå i små modeller. Man betalar helt enkelt ett högt pris för en medelmåttig maskin i miniformat.
  • Med anledning av den mindre tvättkapaciteten, blir totalkostnaden per tvättat plagg alltid något högre ifall man använder en minimaskin istället för en standardmaskin.

Tänk på att fler och fler tillverkare presenterar nya modeller av minitvättmaskiner; det lönar sig således alltid att skapa sig en uppfattning om utbudet på marknaden innan man slutgiltigt bestämmer sig för märke och modell.