Blomberg tvättmaskin

Sponsrade länkar

Blomberg är ett tyskt kvalitetsmärke som tyvärr är oförtjänt anonymt på den svenska tvättmaskinsmarknaden. Företaget har skrivit historia inom tvättmaskinstillverkning – t.ex. tillverkade man den första tvättmaskinen med yttre balanskontroll.

Sponsrade länkar

Historiskt sett är Blomberg intressant – märket stod bland annat värd för den första helautomatiska tvättmaskinen för privathushåll samt den första tvättmaskinen med yttre balanskontroll som någonsin tillverkats. Märket håller dock på att tyna bort i Norden och Västeuropa – troligen med anledning av att tvättmaskinerna på senare år blivit allt sämre. Blomberg tillverkar bland annat billighetsmärket BEKO, som fått utstå massiv kritik i konsumenttidningar och onlinebaserade diskussionsforum.

Frontmatade lågprismodeller

I skrivande stund ryms både högklassiga lyxmodeller och billiga budgettvättmaskiner inom varumärkets ram. Det är således inte lätt att dra någon generell slutsats om kvaliteten, då den varierar oerhört mellan kvalitetsmodeller och nya lågprismaskiner. Ett antal maskiner inom den frontmatade WNF-serien kan t.ex. rekommenderas och är till och med jämförbara med AEG och Cylinda, medan andra snarare kan jämföras med Candy och Hoover. Som konsument kan man således köpa en bra tvättmaskin från Blomberg om man satsar på de dyrare modellerna som lyckats förvalta varumärkets anor.

Ovanliga i Sverige

På den svenska marknaden är Blomberg ett udda varumärke, som varken har något vidare utbud av reservdelar eller service. Det lönar sig med andra ord att förlänga garantitiden i samband med köpet – i synnerhet om man satsar på en dyrare kvalitetsmaskin från Blomberg. På så sätt får återförsäljaren ansvara för eventuella brister under lång tid samtidigt som man, som privatperson, slipper leta reservdelar på en snårig och svåråtkomlig marknad.