Bästa tvättmaskinen

Sponsrade länkar

Den bästa tvättmaskinen har naturligtvis både bra tvättkapacitet och energimärkning – en maskin som tvättar dåligt får inte ens säljas på marknaden. Men däremot leder varken dålig sköljning eller undermålig centrifugering till säljstopp.

Sponsrade länkar

På dagens marknad konkurrerar tvättmaskinerna i huvudsak om parametrar som tvättresultat och energimärkning – en tvättmaskin som inte tvättar rent får t.ex. inte säljas på marknaden. Men däremot finns inga krav beträffande centrifugering och sköljning; en energisnål tvättmaskin kan således minimera elförbrukningen genom att inte skölja tvätten ordentligt. I synnerhet för allergiker är det viktigt att maskinen sköljer bort alla tvättmedelsrester – detsamma gäller för personer med känslig hud.

Tvättmaskinernas energimärkning och egenskaper

Den bästa tvättmaskinen bör således ha en A-klassning både i fråga om tvättresultat och om energimärkning, samtidigt som sköljning och centrifugering bör vara av god kvalitet. Eftersom sköljningen inte är energiklassad bör man alltid välja en tvättmaskin med extra sköljprogram som tillval. Vidare bör man som potentiell köpare ta hänsyn till följande variabler inför köpet av bästa tvättmaskinen:

  • Ljudnivå – detta är särskilt viktigt ifall tvättmaskinen ska stå i badrummet eller köket. För personer med tvättkällare, eller avskilt belägen tvättstuga, är ljudnivån kanske av mindre betydelse.
  • Effektiv centrifugering – utgå ifrån minst 1200 varv i minuten som ett minimikrav.
  • Installation – en modern tvättmaskin bör vara försedd med vanlig stickkontakt. Detta förutsätter naturligtvis att det finns ett jordat uttag i det utrymme där tvättmaskinen ska placeras. I annat fall måste en behörig elektriker utföra installationen, vilket kan bli dyrt.

Sist men inte minst – ofta är det priset som avgör vilken tvättmaskin som är bäst. En Miele för drygt 10 000 kronor är alltid bättre än en billig lågprismaskin för 3000. Tänk även på att en billig tvättmaskin med bra parametrar kan ha sämre grundkvalitet i detaljer och trumma än en dyr; och kvalitetsegenskaperna går inte att dokumentera på maskinens detalj- och programspecifikation. Därför kan det löna sig att läsa på i internetforum om andra köpares erfarenheter av olika modeller och märken.