Rengöring av tvättmaskin

Sponsrade länkar

Genom att regelbundet rengöra sin tvättmaskin kan man förlänga maskinens livslängd med ett tiotal procent. Avkalkning och filterrengöring är de viktigaste typerna av tvättmaskinsunderhållning.

Sponsrade länkar

Såväl stora industritvättmaskiner som vanliga tvättmaskiner för privatbruk behöver rengöras regelbundet. Se t.ex. alltid till att gummilisten runt tvättluckan är fri från håravfall och sten- och grusrester. Rengör även själva tvättmedelsfacket – t.ex. genom att köra det i diskmaskin. Den som struntar i att rengöra tvättmaskinsfiltret belastar, inte minst, tvättmaskinens frånvattenpump, som måste arbeta hårdare än vanligt för att få ut smutsvattnet. Tänk således på att öppna filterluckan några gånger om året för att underlätta pumpens arbete.

Avkalka tvättmaskin med citronsyra

Många tvättmaskinsägare glömmer dessutom bort att avkalka sina maskiner; ett slarv som leder till att tvättmaskinen får en märkbart förkortad livslängd. Att avkalka tvättmaskiner är särskilt viktigt för dem som bor i regioner med hårt vatten. För dem som har mjukt eller medelhårt vatten räcker det med att maskinen kalkas av någon gång om året. En effektiv avkalkning är enkel att genomföra – gå till väga enligt nedan:

  • Häll i en påse citronsyra (eller särskilt avkalkningsmedel som med citronsyra som basingrediens) i tvättmedelsfacket.
  • Kör maskinens normala kokprogram – välj inte snabbtvätt med anledning av att vattnet inte alltid hinner bli tillräckligt varmt innan det pumpas ut.

Rengöra tvättmaskin med klorin

Klorin är ett bakteriedödande medel som med fördel kan användas för att rengöra tvättmaskiner. Häll i lite klorin i tvätt- och sköljmedelsfacket och sätt på tvättmaskinens standardprogram med 40 graders vattentemperatur. Tänk dock på att klorin inte bör spolas ut i enskilda avlopp, då det bakteriedödande giftet förstör även de nyttiga bakterierna i infiltrationsbädden. Kör en tom tvättmaskin efteråt i syfte att försäkra dig om att du blivit av med alla klorinrester.