Bäst i test tvättmaskin

Sponsrade länkar

De tester avseende tvättmaskiner som presenteras i konsumenttidningar som Råd & Rön är i regel korrekt utförda – men resultaten tar inte hänsyn till den skiftande prisbilden på marknaden.

Sponsrade länkar

De tvättmaskinstester som presenteras i diverse konsumenttidningar är i regel sanningsenliga och korrekt utförda – med en enda nackdel. Testerna tar inte hänsyn till den varierande prisnivån hos olika maskiner; något som leder till att dyra modeller från Miele och Cylinda ofta blir testvinnare. Tänk även på följande:

  • På den europeiska marknaden graderas tvättmaskinerna utifrån skalan A-G. På lokal nivå har man emellertid kommit på extra beteckningar såsom A++, A+++ etc. Men det framgår ytterst sällan i vilket program som tvätten bör tvättas för att maskinens A-märkning ska gälla. I regel är det nämligen bara ett program som förmår tvätta kläderna i enlighet med energimärkningen.
  • Tänk även på att en hög centrifugeringshastighet visserligen genererar torrare tvätt, men snabbcentrifugeringen sliter också mycket på kläderna. När tvättmaskinerna tilldelas en centrifugeringsmärkning är utgångspunkten alltid att tvätten ska bli så torr som möjligt. Om tvätten slits eller inte är oväsentligt. Av denna anledning bör man t.ex. centrifugera dyra märkeskläder med något lägre varv.

Snål maskin – dålig för allergiker

En tvättmaskin som blivit bäst i test i fråga om vattenförbrukning brukar tyvärr skölja tvätten ganska dåligt. Att hitta tvättmedelsrester på plaggen är emellertid inte skadligt – men däremot förödande för allergiker. En riktig snålmaskin bör således ha extra sköljningar som tillval, alternativt ett s.k. allergiprogram som sköljer tvätten extra noga.