Mattvättmaskin

Sponsrade länkar

Mattor kan antingen tvättas i industritvättmaskiner från exempelvis Wascator eller Miele. Den som däremot vill tvätta en större heltäckningsmatta, bör istället rengöra den med en portabel mattvättmaskin.

Industritvättmaskiner i tvättinrättning
Mindre fristående mattor kan med fördel tvättas i denna typ av kommersiella industritvättmaskiner.

Sponsrade länkar

Mindre och medelstora mattor, t.ex. trasmattor och ryamattor för normalstora rum, kan i regel tvättas med lyckat resultat i vanliga industritvättmaskiner. I bästa fall kan mattan tvättas i bostadsrättsföreningens gemensamma tvättmaskiner; dessa brukar vara tillverkade för att tåla betydligt mer påfrestning än vanliga tvättmaskiner för privathushåll. För större heltäckande mattor av mera permanent karaktär finns särskilda mattvättmaskiner att hyra. Lokala färg- och golvhandlare – liksom kemtvättsinrättningar – brukar kunna hyra ut funktionella mattvättmaskiner, som skurar, sprayar och suger upp dammpartiklar parallellt – för ca 100 kronor per dygn. Räkna med en liten merkostnad för mattschampo.

Mattvättmaskin för rengöring av möbler

Den sistnämnda typen av mattvättmaskin kan liknas vid en multifunktionell industridammsugare, som både dammsuger och skurar mattan samtidigt. Du som hyr mattvättmaskin bör samtidigt passa på att rengöra möbler, t.ex. plyschsoffor och fåtöljer, i hela bostaden. Tänk dock på följande:

  • Grovt nersmutsade mattor kan behöva rengöras även undertill. Om möjligt bör du därför vända på mattan och rengöra den från båda hållen.
  • Hall- och dörrmattor av större modell bör om möjligt piskas rena från sand- och grusrester innan de rengörs med mattvättmaskinen.

Mattor, som tvättas i industritvättmaskiner, tvättas mer genomgående och blir därmed renare än mattor som rengörs med en portabel dammsugarliknande mattvättmaskin. Sist men inte minst – glöm aldrig att undersöka om din matta klarar av vanlig vattentvätt eller ifall den måste kemtvättas.