Tvättmaskin med torktumlare

Sponsrade länkar

En kombinerad tvättmaskin och torktumlare är en smart lösning för dem som vill slippa hänga upp sin tvätt och stryka den efteråt. Men den s.k. kombimaskinen har också många nackdelar.

Sponsrade länkar

Kombimaskinerna – alltså de kombinerade tork- och tvättmaskinerna – blev aldrig så populära som man hade kunnat förvänta sig. Man ansåg nämligen att dessa maskiner var sämre än vanliga tvättmaskiner och torktumlare – den kompakta lösningen var således inte en tillräcklig fördel. Problemet med dessa kombimaskiner har också varit att de inte förmått torka samma mängd tvätt som de klarar av att tvätta. Således har man tvingats torka tvätten i omgångar, vilket har gjort att kombimaskinen förlorat något av sin finess – att en knapptryckning genererar snustorr, ren och struken tvätt.

Nackdelar med kombimaskiner

De kombinerade tvätt- och torkmaskinerna har i första hand blivit populära i England. I Sverige brukar man fortfarande framhålla nackdelarna med dessa maskiner, som de facto är påtagliga. Även om tvättmaskinsfunktionen numera brukar hålla måttet i dessa maskiner, är torktumlarna i kombimaskiner fortfarande sämre än fristående torktumlare. Dessutom förbrukar torkfunktionen i kombimaskinerna också stora mängder vatten, vilket kan tyckas paradoxalt. Anledningen till att s.k. kondenstumlare behöver stora mängder vatten är att ångan behöver kylas och kondenseras.

Företrädesvis frontmatade modeller

Bland de kombinerade tvättmaskinerna och torktumlarna finns företrädesvis frontmatade modeller. En av nackdelarna med dessa är att luckan behöver mycket utrymme för att öppnas. Ur denna synvinkel är det desto mer fördelaktigt att inhandla en toppmatad kombimaskin, men marknaden vimlar inte av sådana. I skrivande stund är modellen Kenny Duo den enda toppmatade kombimaskinen på marknaden – en av utrymmeshänsyn alldeles förträfflig modell som centrifugerar tvätten i hela 1300 varv i minuten.