Att köpa tvättmaskin

Sponsrade länkar

Den som står i begrepp att köpa tvättmaskin bör ta hänsyn till vissa grundläggande variabler innan köpet genomförs. Nedan följer några tips på väg.

Sponsrade länkar

Märke och modell har oftast en direkt kopplig till variabler som servicekostnader, reservdelstillgång och – kvalitet. Tyvärr är priset helt avgörande för maskinens kvalitet och tvättkapacitet. Den som vill ha en maskin som håller längre – men inte bryr sig fullt lika mycket om tvättkapacitet och centrifugeringshastighet – bör köpa en billig modell från en känd tillverkare som Miele eller Cylinda istället för att satsa på en maskin med många finesser från en okänd tillverkare.

Variabler att ta hänsyn till innan köp

Den som ska köpa tvättmaskin bör ta hänsyn till följande viktiga variabler innan köpet går av stapeln:

  • Maskinens pris. Tänk på att en och samma tvättmaskin kan vara avsevärt mycket billigare på nätet än i stormarknaden. Även med transportkostnader inräknade.
  • Tvättkapacitet. Den mängd tvätt en maskin förmår tvätta rent. En normalstor tvättmaskin sväljer mellan sex och sju kilo torr tvätt, vilket är en mycket stor tvättmängd.
  • Tvättmaskinens yttermått. Denna variabel är av stor vikt för dig som har ett begränsat utrymme i köket, tvättstugan eller badrummet. Den som helt och hållet saknar avsett utrymme för tvättmaskin kan köpa en s.k. kompaktmaskin som är kompatibel med både vägghängning och montering i skåp.
  • Centrifugeringshastighet. Denna variabel påverkar hur snabbt tvätten torkar efter att den hängts upp. En del tvättmaskiner har hela 1800 varvs centrifugering, vilket innebär att tvätten blir torr på några timmar i normal rumstemperatur. En akilleshäl med snabb centrifugering är dock att centrifugeringen sliter på kläderna.
  • Sköljning. Allergiker bör se till att tvättmaskinen är försett med ett extra sköljningsprogram. Maskiner med bra energimärkning brukar tyvärr spara in på antalet sköljningar; något som är förödande för just allergiker.

Toppmatad eller frontmatad modell

Ta även ställning till om du vill ha en frontmatad eller toppmatad tvättmaskinsmodell. Fördelar och nackdelar med respektive modell framgår högst upp på denna sida. Generellt gäller dock att en frontmatad modell har bättre tvätt- och centrifugeringskapacitet, medan en toppmatad modell är bekvämare att mata.